Creativiteit op commando: 5 tips hoe je creativiteit stimuleert wanneer je het nodig hebt

We herkennen het allemaal wel: net als je een beetje creativiteit nodig hebt, heb je geen inspiratie. Dat kan anders! Vanaf vandaag roep je je creativiteit op wanneer jij wilt. 

1. Maak tijd voor creativiteit. 

Creativiteit komt niet als er steeds iets tussendoor komt. Plan tijd in voor creativiteit en zorg dat je in die periode geen afleiding hebt. Zet je telefoon op stil, sluit je mail, pak iets lekkers te drinken en ga ergens staan of zitten waar je je creativiteit de vrije loop kunt laten. 

2. Het hoeft niet meteen perfect. 

Verwacht niet van jezelf dat je eerste idee meteen perfect is. De eerste pannenkoek is meestal ook niet de mooiste. Door te focussen op het proces van creativiteit in plaats van op het (eind)product, maak je ruimte voor alles dat in je opkomt. Als je nog tijd over hebt of op een later moment, verbeter je je eigen ideeën en/of laat je je inspireren door de ideeën van anderen. Je zult zien: uiteindelijk kom je tot een mooi sluitstuk waar je trots op bent. Ben je daar nog niet, gun jezelf dan gewoon nog een creatieve sessie! 

3. Help je creativiteit een handje. 

Weet je wat jouw creativiteit oproept? En maak je daar gebruik van? Iedereen heeft iets anders nodig om creatief te zijn. Sommige mensen zijn heel creatief als ze alleen achter de computer zitten, terwijl anderen juist een bepaalde ruimte, natuur, muziek, beweging, andere mensen, een simpel ritueel of iets heel anders nodig hebben. Ga op avontuur en ontdek wat voor jou het beste werkt om je creativiteit te laten opborrelen. 

4. Denk eens ín de box. 

Herken je de gedachte dat anderen altijd creatiever zijn dan jij? Waarschijnlijk komt dat doordat je eigen ideeën niet meer nieuw zijn voor jezelf en die van anderen wel. Door de ideeën uit je eigen box te waarderen en die te combineren met de ideeën van anderen, breid je je box steeds verder uit. Zo komt er een volgende keer weer een ander idee uit je eigen box en vertrouw je steeds meer op je eigen creativiteit. Hoe lekker is het om een keer ín je comfortzone te mogen blijven? 

5. Brainstorm grenzeloos. 

Hoe begin je een goede creatieve brainstorm? Denk bijvoorbeeld aan waar je je over verwondert, waar je naar verlangt of juist wat je frustreert. Daardoor kom je vaak op goede ideeën. De grenzen komen later wel, maar tijdens de brainstorm beperken ze je creativiteit enorm. De gekste, grootste en duurste ideeën breng je uiteindelijk terug tot hét creatieve antwoord op de vraag waar je mee begon. 

Leuke oefening!

Begin een brainstorm eens met het opschrijven van een woord, zoals een voorwerp in je omgeving of een willekeurig gekozen woord uit een boek. Schrijf hier omheen alles wat je met dit woord associeert en gebruik dat als inspiratie of metafoor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *