70-20-10 impactvol leren

5 tips: Om opleiden en trainen aan te laten sluiten bij jouw dynamische en professionele werkomgeving. Hoe maak je 70-20-10 toepasbaar?

70-20-10 wordt al tientallen jaren gebruikt bij leren en ontwikkelen en dat is niet voor niets. Het is een  heel pragmatisch principe dat helpt om leren in een mooie mix aan te bieden op de meest effectieve manier. iHet helpt een blend te maken van  formeel en informeel leren of ook wel van theoretisch en toepassingsgericht leren. Waar staat 70-20-10 voor?

70% leren op de werkplek
20% leren door samenwerking en het krijgen van coaching en feedback
10% leren door formele training (klassikaal, online)

1. Formuleer een leerdoel. Koppel je leerdoel aan wat jij en je organisatie belangrijk vinden, maak het concreet. Zo bepaal je ook of het 70-20-10 wordt of toch een beetje meer 65-20-15. Denk goed na over het werkwoord dat je gebruikt in je leerdoel, dat bepaalt om welke kennis of vaardigheid het gaat. Wil je dat het team iets gaat toepassen kies dan bijvoorbeeld voor hanteren of gebruiken. Wil je dat er iets gecreëerd moet worden denk dan aan ontwerpen of produceren. Voor meer inspiratie kijk eens naar de taxonomie van Bloom.

2. Creëer ruimte om te leren. Zoek aansluiting bij de cultuur van jouw bedrijf. Wat past en is acceptabel? Doe afstand van controle en heb het lef te experimenteren met zelfgestuurd leren en zie een fout maken als een leerervaring, het mag… écht. 

3. Training als middel. Vaardigheden zijn belangrijker dan certificaten en diploma’s, toch? Door training te zien als middel in plaats van als doel leer je efficiënter, beoog je het leerdoel. Door training on-the-job heb je de (up to date) tools altijd voorhanden en is deze leerinterventie automatisch maatwerk het is namelijk de eigen werkvloer. Door een continue herhaling (iedere werkdag weer) op de vloer, beklijft het.

4. Deel de learning journey op in vieren? drieën. Als je je leerdoel hebt bepaald wat ga je hier dan van leren in een training, wat in samenwerking met collega’s en wat op de werkplek? Houd ook oog voor het borgen van het nieuwe geleerde gedrag. Maak het behapbaar.  

  • Instructie en uitleg (e-learning, training of workshop) 
  • Meekijken met een collega, ga het gesprek met een collega aan over ‘hoe pak jij het aan?’ of laat collega’s die op training geweest zijn hun kennis delen met anderen. 
  • Ga het doen, aan het werk!  
  • Vraag feedback, leer van je ervaringen en word steeds beter

5. Draagvlak creëren. Van medewerker tot manager. Haal de medewerker niet uit de werkcontext, maar ondersteun het leren in het werk. Geef het goede voorbeeld als manager en leer van elkaar. Ga eens ‘stagelopen’ op een andere afdeling of ruil eens van dag met een collega, dan leer je van collega’s. 

Mijn ervaring

Ik ging na of dit model ooit bij mij heeft gewerkt . Tijdens mijn opleiding onderwijskunde kreeg ik een practicum gesprekstechnieken. Na rollenspellen denk je.. waarom moet ik dit leren? Hoe gaat dit dan straks in de echte wereld? Het voelt gemaakt en onnatuurlijk.  
Tijdens mijn eerste gesprekken met studenten op het voorgezet onderwijs paste ik (on)bewust wat technieken toe, maar stelde steeds bij. Ik tastte af wat wel en niet handig was en overlegde in de pauze met collega’s; Wat zei jij? Hoe reageerde hij daarop? Pas toen merkte ik dat ik het eigen ging maken, dat ik gesprekstechnieken leerde die pasten in deze situatie, bij deze doelgroep, op deze werkplek, bij mijn karakter en vaardigheden. Waardevol en duurzaam! 

Wil jij zelf of als organisatie relevant blijven en daarbij blended leren inzetten? 

Wij helpen je daar graag mee! Neem contact op met Karin om de mogelijkheden te bespreken voor een nieuw concept, nieuwe leermiddelen of een nieuwe opleidingsstrategie waarbij 70/20/10 centraal staat.  

Neem dan contact op met Karin via karin@savant.nu
Upload Image...

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *