Weerbaar op de werkvloer

Grensoverschrijdend gedrag komt overal voor en ook op de werkvloer kan je hiermee te maken krijgen. De meest voorkomende vormen van grensoverschrijdend gedrag zijn: Pesten, discriminatie, seksuele intimidatie en agressie. Er is inmiddels meer aandacht voor. Incidenten in de sport, politiek en TV wereld waren voorpagina nieuws. De meeste organisaties hebben beleid waarin grensoverschrijdend gedrag niet wordt geaccepteerd. Wanneer mensen de veiligheid van hun eigen werkplek analyseren dan hoor je vaak ‘Dat komt bij ons niet voor’ of ‘Zo gaan we gewoon met elkaar om’ en ‘Het is maar een grapje’. Toch blijkt uit onderzoek dat 1 op de 5 medewerkers in Nederland wel eens een situaties met ongewenst gedrag meemaakt. Er is dus nog werk aan de winkel! Lees de tips van onze trainers over hoe je je weerbaarheid kan vergroten.

  1. Weet wat grensoverschrijdend gedrag is.
    Is er binnen jouw organisatie een protocol waarin het beleid rondom grensoverschrijdend is vastgesteld? Zorg dat je op de hoogte bent van het protocol en bespreek het met je collega’s. In het protocol staat steevast ‘Zero tolerance’. Maar wat betekent dat voor jou en je collega’s? Het uitgangspunt hierbij is dat niet de intentie van de dader van belang is, maar hoe de ontvanger het ervaart. Wat de één grappig vindt, kan de ander als onprettig ervaren.
  2. Geef je grens aan!
    Herken je persoonlijke grens van wat wel en niet acceptabel is en durf je grens aan te geven. Over het algemeen vinden we dit lastig en kiezen we er vaak voor om niets te zeggen met alle gevolgen van dien. Het kan zijn dat de dader zich niet bewust is van het effect van het gedrag op jou. Het benoemen van je grens en wat het gedrag met jou doet kan er voor zorgen dat de ander stopt met het grensoverschrijdende gedrag. Vind je dit spannend om te doen, oefen wat je wil zeggen met een vriend of familielid. Is er bij jouw organisatie een vertrouwenspersoon? Schakel deze dan in om te bespreken wat voor jou de beste aanpak is.
  3. Geef het goede voorbeeld!
    Een betere wereld begint nu eenmaal bij jezelf. Analyseer je eigen gedrag op de werkvloer. Doe jij wel eens iets wat een ander wellicht niet als prettig ervaart? Heb je het idee dat een collega een beetje buiten de boot valt, vraag eens hoe het met hem of haar gaat en neem echt even de tijd om naar hun verhaal te luisteren. Stel je kwetsbaar op, deel je zorgen en vertel waar je mee zit. 
  4. Zorg goed voor jezelf.
    Heb je te maken gehad met grensoverschrijdend gedrag, zorg er dan voor dat je afleiding zoekt in de dingen die je leuk vindt. Zoek afleiding door af te spreken met vrienden/vriendinnen, maak wat je hebt meegemaakt kenbaar en praat erover. Een andere manier van afleiding kan zijn, sporten. Ga op een (vecht)sport. Krijg meer zelfvertrouwen en ontwikkel een krachtig gevoel. Dit zorgt er niet alleen voor dat je je in een toekomstige situatie met grensoverschrijdend gedrag krachtiger voelt, maar je krijgt er ook nog eens een fit en gezond lichaam van! Daarnaast is sporten ook nog eens heel goed voor je mentale gezondheid.

Meer weten?
Wil je weten hoe wij jou, je collega’s of jullie organisatie kunnen helpen bij het vergroten van weerbaarheid op de werkvloer? Neem dan contact op met Marlous via m.nieuwveen@moovs.nl. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *